Filters

Éric Le Sage, Emmanuel Pahud & Paul Meyer - Nino Rota: Chamber Music - De Volkskrant

Door zijn samenwerking met bekende regisseurs als Fellini en Visconti werd Giovanni ‘Nino’ Rota (1911-1979) vooral bekend als filmcomponist. Muziek buiten de film bleef wat onderbelicht. Daar brengt een groep bekende en goede musici, met onder anderen fluitist Emmanuel Pahud, klarinettist Paul Meyer en pianist Eric le Sage, verandering in. Zij namen verschillende kamermuziekstukken van Rota op.

Piccola offerta musicale is een stukje van nog geen vier minuten. In sneltreinvaart nemen vijf blazers je mee door een mini-suite; de plechtige hobo wordt gevolgd door een opgewonden fluit die de boel opjaagt tot een dansje, de hoorn slaakt nog een enthousiaste uitroep, voordat ze met zijn allen moe maar voldaan uitblazen.

Het verrassende Nonetto lokt je binnen met wat klinkt als ongedwongen 19de-eeuwse salonmuziek, maar fluit en hoorn snijden er doorheen met scherpe dissonanten. Het Andante is als een klamme zomeravond; de musici laten de lome melodielijnen schuren als in de verte rommelend onweer.

1
2
3
4
De Volkskrant
01 July 2021