Filters

Trevor Pinnock - Journey - Opus Klassiek

De klavecinist en dirigent Trevor Pinnock (Canterbury, 1946) laat ons met deze cd delen in de muzikale reis die hij aflegde. Bijzonder voor mij want Trevor Pinnock speelde een belangrijke rol in mijn muzikale reis. Toen ik interesse kreeg in de klassieke (barok)muziek, kende ik niemand die mij tot gids kon dienen. Gelukkig was daar de openbare bibliotheek met een abonnement op het muziektijdschrift Luister. Ik las daar overwegend positieve recensies over Trevor Pinnock en het door hem opgerichte ensemble The English Concert. Na de nodige luistersessies in de platenzaak en met hulp van het toen nog jeugdige radioprogramma Diskotabel werd ik een bijzonder groot liefhebber van Trevor Pinnock en zijn musici. Mede dankzij diens cd-opnamen begon ik mij later ook in Mozart en Haydn te verdiepen. Al jaren eerder was The English Concert de aanleiding voor het bezoeken van mijn eerste (betaalde) klassieke concerten. Van het een kwam het ander…Pinnock en The English Concert kregen vooral bekendheid dankzij hun cd-opnamen voor Archiv-Produktion, het 'zilveren' label van Deutsche Grammophon. Na 1997 werd de oogst helaas aanzienlijk minder, wat ook gold voor de cd's van Pinnock.

De eerste lp's van Pinnock werden uitgebracht door het label CRD. Dit waren vooral de opnamen met klavecimbel c.q. virginaalmuziek. Op deze cd ter ere van zijn zeventigste verjaardag lijkt hij weer terug te gaan naar zijn begintijd. Een terugblik, of moeten we misschien iets afleiden van het in alle opzichten fascinerende Mein junges Leben had ein End van Sweelinck? Wanneer we al niet wisten dat de jeugd van Trevor Pinnock reeds lang voorbij is helpt de weinig flatteuze zwart-wit foto van de klavecinist in het cd-boekje ons wel uit de droom. Het is in ieder geval mooi dat Pinnock ons land niet vergeet in zijn reis waar we gelinkt worden aan Engeland omdat John Bull jaren verbleef in de (toenmalige) zuidelijke Nederlanden. Zijn variatiewerk is misschien iets minder boeiend dan dat van Sweelinck, maar verdient zeker de plek op deze cd. Evenals als de composities van zijn landgenoten Byrd en Tallis was een vocaal werk de grondslag van hun composities voor klavecimbel. Het werk van Antonio de Cabezon (ca. 1510-1566), een Spanjaard die door Italië, Engeland en Duitsland reisde, behoort tot de vroege composities voor het instrument. Tot de zestiende eeuw werd er voornamelijk geïmproviseerd en werden er geen noten vastgelegd en toen dat wel gebeurde was het veelal ten dienste van de vocalisten. In het werk van Sweelinck blijkt hoe snel de muziek zich ontwikkeld heeft en net als Frescobaldi was hij een inspiratiebron voor Bach. Bach kan weer gelinkt worden aan Händel en Domenico Scarlatti, alle drie geboren in 1685 en meesters op het klavecimbel, maar tegelijkertijd hebben ze alle drie een eigen stijl. Trevor Pinnock heeft er schijnbaar geen moeite mee en zijn techniek blijkt evenmin te lijden hebben van het stijgen der jaren.

Het is een prachtige bloemlezing geworden, mede dankzij het klavecimbel dat in 1982 werd gebouwd door David Jacques Way en dat is gestoeld op een model uit circa 1760 van de hand van de Fransman Henri Hemsch. Pinnock neemt het mee op zijn muzikale tournees en vindt het een perfect instrument om daarop muziek uit verschillende perioden te spelen. Zo ook op deze cd, waar hij immers een tijdvak van zo'n 200 jaar bestrijkt. Geluidstechnisch een mooie opname, zoals je mag verwachten van Linn, tevens een gerenommeerde fabrikant van geluidsapparatuur.

Opus Klassiek
01 November 2018