Filters

Thomas Sondergard - Sibelius: Finlandia - Politiken

Strygerne lyser magisk i begyndelsen af den unge finnes mørkt dragende tonedigt ’En saga’ på en fremragende ny indspilning dirigeret af den danske dirigent Thomas Søndergård.

Musikken samler sig gradvis til stadig større, mere magtfulde helheder.

Søndergård har gang i et omfattende Sibelius-projekt med det BBC-orkester, han er chefdirigent for i Wales. Det seneste album fokuserer på populære ensatsede værker. Herunder en mørk og truende flot ’Finlandia’ kontrasteret af det roligt afklarede tonedigt om svanen i dødsriget Tuonella, der som en uvirkelig vision dukker op og forsvinder igen. ’Oceaniderne’ er Sibelius’ sol- glimtende, skumpiskende pendant til Debussys ’La mer’. ’Valse triste’ dirigerer Søndergård, som var det Nordens svar på Ravels ’La valse’. Og så får man mindre kendte, men ikke mindre brillante toner med i form af Sibelius’ musik til et skuespil om Christian II.

Her er lethed og vals, men også Sibelius’ kendemærke: Det brede, symfoniske drag, der suger lytteren med sig. Sibelius slår alt. Der er grund til at følge Thomas Søndergårds odyssé med musikerne fra BBC.

Politiken
03 October 2018