Filters

Trevor Pinnock and RAM - Bach: Goldberg Variations - De Volkskrant

Het arrangeren van de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach zou een creatieve uitlaatklep zijn geweest voor de Poolse componist

Józef Koffler (1896-1944), eind jaren dertig, in een tijd waarin hij geen seriële muziek mocht schrijven (atonale muziek werd door de nazi’s als ‘ontaard’ bestempeld). Koffler raakte in de vergetelheid nadat hij in 1944 werd gearresteerd door de Gestapo. Naar alle waarschijnlijkheid is hij door de Duitsers vermoord.

Onder leiding van Trevor Pinnock hebben docenten van de Londense Royal Academy of Music en studenten van The Glenn Gould School uit Toronto het kleurrijke arrangement opgenomen.

Arrangementen werpen altijd een verrassend licht op Bachs muziek. Zeker in deze bewerking, waarin thema’s worden uitgesmeerd over de houtblazers en violen. Fluit imiteert viool, altviool achtervolgt hobo; door de verschillende klankkleuren is de structuur van de canons helderder, zit je ineens naar een triosonate te luisteren, lijkt een suite een courante uitgeleend te hebben.

Extra interessant is de rondborstige, niet-barokke speelwijze van de musici, die daarmee de tijdgeest van Koffler in acht nemen.

1
2
3
4
De Volkskrant
14 January 2021